BREU HISTÒRIA DELS DANSAIRES

Escriure la dilatada història dels Dansaires del Penedès seria una feina força feixuga, raó per la qual en aquest esboix tan sols s´hi exposen els episodis més destacats. Així veurem com als anys setanta la colla ja mostra dos signes distintius que fan entreveure que arribarà a ser una colla sardanista extraordinària, perquè sortirà del concepte clàssic que hom pot tenir d´una colla. Ens referim als viatges internacionals (1971) i l´organització de tota mena d´actes sardanistes (1974), alguns dels quals seran pioners.

Capdanser: Enric López i Fuentes

1946 - Primera època

L´any 1946, un grup d´amics es reunien periòdicament per ballar sardanes i quan van considerar que ja en sabien prou es constituïren en colla sardanista. Tenien el delit de participar d´un concurs de colles i triaren el que se celebraria el 12 d´octubre a Vilanova i La Geltrú. La història havia començat.

Capdanser: Joan Toldrà i Nin

1963 - Segona època

Als darrers anys dels 50 l´activitat era minsa. Però el 1963, Joan Toldrà i Nin, dansaire de la Primera Època, tenia la il·lusió de revifar la colla. Volia convertir els Dansaires del Penedès en una colla de prestigi i amb aquest propòsit inicià la recerca de nous dansaires. Els volia que fossin alts i esvelts, i ell ja els donaria una formació tècnica acurada.

Els objectius es compliren ben aviat en esdevenir la colla campiona de la província durant aquells anys, fins que el 1968 arribà al punt culminant d´aquella trajectòria ascendent, en què va guanyar el concurs de la Mercè de Barcelona -el qual era tingut com el més prestigiós d´aquell temps- i alhora va quedar classificada en el grup de les deu primeres colles del Campionat de Catalunya, el qual en aquell temps n´aplegava una cinquantena en una sola classificació. Del 1964 és la creació del banderí i el logotip actuals.

Dansaires del Penedès a Berlín

1971 - Començament dels viatges internacionals

Quan traspassar les fronteres de l´estat era tot una raresa per a una colla sardanista, Joan Toldrà va començar el costum de fer viatges a l´estranger: Alemanya, França, Itàlia, Anglaterra, Holanda. D´aquella primera època de viatges en resten les fotografies de la colla a Berlín-Est i les cataractes del Niàgara.

1973 - Fundació del Foment Sardanista Vendrellenc

Joan Morros, quan encara no era capdanser, ja tenia la decidida voluntat de crear una entitat per fomentar la sardana al Vendrell. Per tal com, sota el seu impuls i amb la col·laboració d´altres sardanistes de la vila, la majoria dels quals eren components de la mateixa colla, fundaren el Foment Sardanista Vendrellenc, entitat que avui dia encara és en actiu i la presideix.

President: Joan Morros i Jansà

1974 - Tercera època

El 1974, Joan Morros agafà el relleu a Joan Toldrà, i la colla, amb el nou capdanser, aquell mateix any 1974 tornà a guanyar el concurs de la Mercè en una temporada plena de molt bons resultats i concursos guanyats, els quals li donaren el prestigi de ser considerada com la colla revelació d´aquella temporada.

En ser la Tercera Època tan duradora, els Dansaires passen per diferents períodes en què tan bon punt tenen anys de forta embranzida competitiva que va acompanyada d´excel·lents classificacions als concursos, com anys en què no tant; fins que al final de 1999 deixen de participar definitivament al Campionat de Catalunya havent assolit l´any 1986 la millor classificació de tots el temps: el 7è lloc de la categoria d´Honor.

El 1996, la colla arriba als 50 de la seva fundació i ho celebra amb un bon grapat d´actes commemoratius. Per aquells anys els Dansaires disposaven d´una colla juvenil, els Joves Dansaires, els quals el 1997 assoliren el destacat 3er lloc al Campionat de Catalunya de colles juvenils.

Els Dansaires havien començat a organitzar concursos al Vendrell i a Coma-ruga (1974). De primer ho feien mitjançant el Foment Sardanista que ells mateixos acabaven de fundar, no obstant, el 1986 n´assumiren l´organització directa i exclussiva. En els anys venidors van estenent aquesta tasca a altres poblacions i a finals dels noranta es convertiren en l´entitat de tot Catalunya que ha arribat a organitzar-ne més de tots els temps.

2000 - Campionat de Catalunya

Tanmateix, en acabar la temporada del 1999 deixaren de participar al Campionat de Catalunya. Aquest fet vingué motivat per la forta pressió i intensitat dels assajos que es veien obligats a mantenir per anar a buscar una discutible classificació i prou. La majoria de colles sardanistes que abandonen el Campionat de Catalunya acaben plegant, perquè a fora no hi troben cap al·licient per continuar. Aquesta circumstància no era temuda pels Dansaires, per la raó que en ser tantes les activitats organitzatives que duien a terme tenien motius més que suficients per continuar endavant. Per tal com, passaren de tenir els concursos de colles com a una competició, a considerar-los com una participació.

Dansaires del Penedès al Capitoli

2002 - Inici dels grans viatges internacionals continuats

Dansaires ja tenien molta tradició a fer viatges a l´estranger, tanmateix, el viatge a Roma de l´any 2002 per assistir a l´audiència que el papa Joan Pau II els va concedir marca l´inici dels grans viatges internacionals, sovint a fora d´Europa i de gran recorregut, que inclouen un programa de ballades amb sardanes especialment triades per a cada actuació. Aquests viatges han adquirit unes dimensions i magnituds tan extraordinàries que suposen un fenomen mai vist en una colla sardanista.

Dansaires del Penedès a Masroig

2006 - La colla es reinventa. Creació de la Ballada-espectacle

Abandonen el Campionat de Catalunya l´any 2000, però segueixen ballant concursos com a colla lliure i organitzant tota mena d´activitats. El 1998 va ser l´any que van organitzar més concursos de colles (n´arribaren a organitzar fins a quinze), però en endavant i a causa del declivi de les colles, ja no en podien organitzar tants per manca de colles. Aquesta circumstància els va portar a crear la Ballada-espectacle, de molt bona acceptació arreu.

Dansaires del Penedès a

<

Obra de difusió sardanista

2007 - Obra de Difusió Sardanista

En ser tantes i tan variades les activitats que organitzen i duen a terme, les quals ultrapassen amb escreix les funcions bàsiques d´una colla sardanista, creen la marca Obra de Difusió Sardanista per aplegar i donar nom a totes les activitats de la colla que no són estrictament ballar concursos de sardanes.

Dansaires del Penedès a

FALTA TEXT

Així, el 2007 arriben a la fita més alta pel que fa a actes organitzats. L´activitat és frenètica a can Dansaires i com es pot veure en el resum d´activitats, la participació i organització de concursos de colles ha minvat en benefici de la Ballada-espectacle. A partir d´aquell any la crisi econòmica es fa sentir també als ajuntaments, la qual cosa motiva que en endavant organitzar coses sigui més difícil.

2008 - La Màgia de la Sardana

Neix "La màgia de la sardana" que és el programa de ràdio que realitzen els Dansaires del Penedès i ve a satisfer una vella aspiració de la colla. El programa es produït a Ràdio El Vendrell i suposa un cas especial perquè arriba a emetre´s per deu emisores, algunes de les quals de fora de la comarca del Baix Penedès, fins i tot s´emet per una ràdio de l´Alguer.

2009 i 2010 - Els Joves Dansaires Campions de Catalunya

D´uns anys ençà, els Dansaires apropen la sardana als joves amb l´ensenyament de la dansa a les escoles, la qual cosa ha permès formar les colles de jovenalla del grup. La perseverança en millorar-ne el ball ha donat com a fruit que els Joves Dansaires guanyessin el Campionat de Catalunya 2009 de colles infantils, i el tornessin a guanyar el 2010, essent la primera vegada que una colla dels Dansaires del Penedès guanyà el Campionat de Catalunya en alguna modalitat.

Dansaires del Penedès a

2011 - L´any del 65è aniversari

Els anys passen, i passen bé per a la colla, que arriba a la fita dels 65è aniversari de la seva fundació plena de vida i de ganes de continuar explorant nous camps i d´innovar coses. Dins d´aquest context creen l´exposició: LA SARDANA AL VENDRELL: DE L´ORIGEN A LA DIFUSIÓ INTERNACIONAL D´UN SÍMBOL.

Aquest és el títol de l´exposició que, juntament amb l´Arxiu Comarcal, creen per commemorar el 65è aniversari . La mostra documenta l´arribada de la sardana al Vendrell l´any 1907 fins a la fundació dels Dansaires el 1946 i continua amb la difusió internacional de la dansa amb les ballades de sardanes que la colla realitza en els seus viatges arreu del món. Consisteix en uns plafons transportables que permeten que l´exposició pugui ser itinerant i exposable a diferents poblacions.

Dansaires del Penedès a

2011 - La Sardabona

La Ballada-espectacle va ser creada el 2006 per actuacions fora vila. El 2011, i per dinamitzar les ballades d´estiu que fan a la Rambla del Vendrell, creen un format nou i molt innovador de ballades i l´anomenen Sardabona, la qual obté un èxit de participació espectacular que la converteixen en una fita molt esperada pels sardanistes i públic en general per l´animació i l´ambient festiu en què s´han convertit aquestes ballades de sardanes.

Dansaires del Penedès a

2011 - Autocar personalitzat

Els Dansaires no paren de cercar noves fites. Amb aquesta finalitat aconsegueixen fer realitat una vella aspiració que tenien, que consistia a tenir un autocar personalitzat i tunejat amb fotografies i lemes referents a la colla i la sardana. D´autocars d´aquesta mena ja hi ha altres entitats culturals que en tenen, però els Dansaires es converteixen en la primera i única colla sardanista de tenir-ne un.

Dansaires del Penedès a

2011 - Ressò, la cobla dels Dansaires del Penedès

I abans d´acabar l´any del 65è aniversari, els Dansaires arriben a una entesa amb la cobla Ressò, mitjançant la qual aquesta formació musical passa a ser una secció de l´entitat sardanista amb el nom de cobla “Ressò dels Dansaires del Penedès”. Amb aquesta iniciativa els els Dansaires es converteixen també en la primera colla sardanista de tenir una cobla, a la vegada que doten El Vendrell d´una cobla domiciliada a la vila després de molts anys de no tenir-ne cap.

Dansaires del Penedès a

2012 - Cambodja i Singapur, el viatge més llarg

Es compleixen deu anys del començament dels grans viatges internacionals continuats. Així, el periple mundial dels Dansaires del Penedès els va portar aquell any a fer el viatge de més distància kilomètrica que ha fet mai una colla sardanista, superant el récord que establiren ells mateixos el 2008 quan van visitar a la costa oest dels Estats units. Del 12 al 23 de febrer recorregueren el sud-est asiàtic visitant el regne de Cambodja i la ciutat-estat de Singapur.

Dansaires del Penedès a

2014 - Edició del catàleg de l'exposició

L'èxit assolit per l'exposició del 65è aniversari motiva l'Arxiu Comarcal a publicar-ne el catàleg, així, el relat de la història de la sardana al Vendrell des que hi arriba fins a la fundació dels Dansaires i la seva trajectòria amb la difusió internacional que en fan, també queda blasmada en un llibre. El 2015 se n'edita una segona edició.

2016 - Els Dansairses a l´actualitat

Representen un estil diferent de colla sardanista, que no té la competició com a únic i principal objectiu, sinó que també conreen la sardana des d´un vessant més festiu i divulgador. Són una entitat generadora de tot tipus d´activitats sardanistes: proposen i organitzen audicions, aplecs, concursos de colles, concerts, ballades-espectacle, ensenyament de la sardana a les escoles etc.

Dansaires del Penedès a

Conclusió: una colla extraordinària

Una cosa extraordinària és aquella que surt de la norma comunament seguida. Per a una colla sardanista la norma és tenir com a principal i gairebé única dedicació ballar concursos de colles, i més que res, prendre part al Campionat de Catalunya.